Taal
NL
EN
Tekstgrootte
-
+
Kairos Palestina
Nieuwsbrief KairosPalestina 
juni 2015KAIROS PALESTINA NEDERLAND EN VRIENDEN VAN SABEEL NEDERLAND GAAN SAMEN VERDER. 
Vrienden van Sabeel en Kairos doen steeds meer dingen samen. Niet zo vreemd: beide willen de stem van Palestijnse christenen ook in Nederland laten klinken. Vooral de gezamenlijke oproep van Sabeel en Kairos Palestina om geweldloos in verzet te gaan tegen de bezetting van hun land. Nú is het moment daarvoor, langer wachten kan niet. 

De Palestijnse christenen spreken nadrukkelijk als onderdeel van het Palestijnse volk. 
Daarom hebben de besturen van Vrienden van Sabeel en Kairos in Nederland besloten als één organisatie te gaan werken. Vanaf 1 januari 2016 treden we naar buiten als Kairos Sabeel Nederland. Veel moet nog worden geregeld: websites, financiën, Uitweg, rechtsvorm. Maar we kozen ervoor de almaar groeiende samenwerkingspraktijk nu officieel te maken.

Dat onze nieuwe samenwerking mag bijdragen aan meer recht voor alle mensen in Bethlehem en al die andere plekken, die we tijdens en na kerst in de Bijbelverhalen tegenkomen, is onze diepste kerstwens, die we graag met u delen. Vrede op aarde, natuurlijk ook voor uw eigen plekje daarop!

Jan van der Kolk en Rien Wattel, voorzitters van Kairos Sabeel Nederland.

CHRISTMAS ALERT, OP WEG NAAR BETHLEHEM, KERSTFEEST 2015
Met de christenen en vele anderen gaan we weer op weg naar Kerstfeest en zijn wij met onze gedachten, liederen en gebeden bij Bethlehem. 

Over welk Bethlehem hebben we het daarbij? Dat van de herdertjes en de stal, waar nu de grote kolonie Efrath ligt? Over lang geleden, stille nachten vol engelenzang? Of over muren en checkpoints die Bethlehem insluiten? Over de drie koningen, die destijds al door de heersende machten werden misleid met een golf van geweld tot gevolg? 

Ook dit jaar heeft Kairos Palestina weer een 'Christmas Alert' uitgebracht. Met de Palestijnse christenen op weg naar Kerst. 

Voor elke zondag is er een thema:

1e zondag: de muur, waardoor Bethlehem nog slechts 11% van zijn grondgebied over heeft en het leven verstikt. 

2e zondag: het checkpoint bij het Bethlehem Bijbel College. De Patriarch van Jeruzalem spreekt over bevrijding van alle soorten barrières. Fysieke en mentale. 

'De Samaritaanse vrouw sprak tot Jezus over scheidsmuren tussen Joden en Samaritanen, maar het antwoord van Jezus aan haar toen en aan ons nu is: Barrières en checkpoints zijn niet belangrijk meer als je het geschenk van Christus aanvaardt, de genade van God die alle muren afbreekt. In geloof overwinnen we alle barrières en zelfs de checkpoints die ons zijn opgelegd'. 

3e zondag: Eenheid in verscheidenheid. Over de moed om vol te houden, elkaar moed in te spreken,  in beweging te blijven met alle creatieve mogelijkheden.  De moed van vrouwen elkaar vast te houden. Sumud. 

4e zondag: Onderwijs en toewijding en de weg van het aardse naar het hemelse Jeruzalem, ook geïnspireerd door de 2 zusters die vorig jaar door de Paus heilig werden verklaard. En uiteraard een kerstboodschap, van de burgemeester van Bethlehem, Vera Baboun, in en boodschap van hoop tegen de wanhoop in, en over de werkelijke actuele betekenis van Bethlehem en zijn betekenis voor de mensheid. Glorie aan gerechtigheid, hoop, liefde en VREDE. 

Het volledige Christmas Alert staat, in het Engels, op:  www.kairospalestine.ps/content/kairos-palestine-christmas-alert-2015

JE BENT ER GEWEEST, BOEKJE MET CARTOONS EN GEDICHTEN VAN LEN MUNNIK EN ARIE DE BRUIN
Vrijdag 20 november op de Dag van de Rechten van het Kind, werd in de Pauluskerk te Rotterdam een bijzonder boekje gepresenteerd met als titel 'Je bent er geweest'. 
In 24 indringende gedichten en illustraties betrekken Arie de Bruin (auteur) en Len Munnik (illustrator) de lezers bij de situatie van kinderen in Israël en Palestina. Een levendig beeld dat niemand onberoerd laat; een boekje om te lezen en te herlezen en met elkaar over te praten!

De rechten van kinderen komen in oorlogssituaties altijd in de knel en ook Palestijnse kinderen groeien op met angst en trauma’s, zeker als zij in militaire gevangenissen worden vastgezet. De auteur en illustrator zijn geïnspireerd door het gedachtegoed van de Pools-Joodse pedagoog en kinderarts Janusz Korczak, van wie uitspraken in dit boekje zijn opgenomen. 

Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Rosh Abdelfatah, zelf Koerdisch-Syrische vluchteling, filmmaker en artistiek leider van het Arab Film Festival. Hij werkt als kunstenaar o.m. ook in de vluchtelingenkampen aan de grenzen van Syrië. Tijdens de presentatiemiddag werden gedichten voorgedragen en was er muziek en theater.
Met de opbrengsten van dit boek wordt het YMCA project 'Post- trauma Rehabilitation of the Palestinian Ex-detainee Children in the West Bank' in Beit Sahour (Palestina) ondersteund. 


Je bent er geweest, auteur: Arie de Bruin, illustrator: Len Munnik, ISBN 978 94 91740 37 4, prijs € 10,- (Levendig Uitgever, 2015). Het boekje is te bestellen via Kairos Palestina Nederland/Vrienden van Sabeel Nederland, Jacobskerkhof 2, 3511 BL  Utrecht, e-mail: info@kairospalestina.nl

Dit boekje is mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van Vredesorganisatie PAX, Kerk en Wereld, Kairos Palestina, Palestine Link en Vrienden van Sabeel Nederland. 

BEZOEK JAFAR FARAH, DIRECTEUR MOSSAWA
Mossawa’s directeur Jafar Farah, was van 7 tot 12 mei op  bezoek in Brussel, Berlijn en Nederland om te spreken over de implicaties van de Israëlische verkiezingsresultaten voor de Palestijnse gemeenschap en voor het vredesproces. Tegelijk promootte  hij een nieuw project van het Mossawa Center, dat tot doel heeft de politieke participatie van de Arabische gemeenschap in Israel en hun rol in het vredesproces in de regio te vergroten. Zo was hij 11 mei ook te gast op het kantoor van Kairos Palestina Nederland.
Voor meer informatie: www.mossawacenter.org 

Lees het gehele verslag via deze link [PDF]


Boek van Steven Paas

NIEUW BOEK STEVEN PAAS
Onlangs verscheen 'Liefde voor Israël nader bekeken' van Prof. dr. Steven Paas (behorend tot de Nederlands Gereformeerde Kerken) die hiermee wil aanzetten tot bezinning over de houding van christenen ten opzichte van Israël en zijn kerk wil stimuleren tot het innemen van een meer genuanceerde positie. Lees meer

'WIE EEN JOOD IS GAAT U GEEN BLIKSEM AAN !'
Talmoed, Sharia of Canoniek Recht als hart van het staatsrecht? Gied ten Berge schreef er een artikel over op NIEUW WIJ. Hij vindt dat Nederlandse en Europese politici in dit debat over religie en staatsrecht principieel stelling moeten nemen. Theologen niet minder. Lees meer

BLIJFT U OOK 'ALERT'? VOLG EN LINK ONZE SITE!
In de Nieuwsrubriek op onze website kunt al onze berichten van de afgelopen tijd teruglezen. Zorgt u ervoor dat onze site, www.kairospalestina.nl, ook via de uwe te vinden is? Er is een Twitter-account waarmee nieuwe berichten worden aangekondigd. Volg ons ook op Facebook!  

GEEFT U OOK PALESTIJNSE CHRISTENEN EEN STEM?  
Kairos Palestina Nederland krijgt geen subsidie. We moeten ons werk betalen uit onze eigen en uw portemonnee. Steun Kairos daarom alstublieft met een gift op bankrekeningnummer NL73TRIO 0198 449 763 t.n.v. Stg. Kairos Palestina.
Kairos Palestina Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

VRAGEN? MEEDOEN?
Mocht u deze Nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, heeft u vragen of wilt u meedoen als vrijwilliger (we zoeken vertalers!) of heeft u andere  reacties, dan kunt u ons mailen: info@kairospalestina.nl

Fotoverantwoording: 
1. Rabbijn Jeremy Milgrom kijkt uit over bezet Palestijns gebied (Gied ten Berge, 2012).
2. Facebookpagina Rabbijn Milgrom
3. © 2015 Brevier uitgeverij

Donaties

Draagt u het werk van de stichting Kairos Palestina een warm hart toe en wilt u ons ondersteunen?
Klik hier om te doneren.


iDeal


Algemeen Nut Beogende Instelling
Follow us on Twitter