Taal
NL
EN
Tekstgrootte
-
+
Kairos Palestina

Nieuws

10 december 2016

Israël zet een van de leiders van Wereldraad van Kerken het land uit

Israël heeft de theologe en senior leider van de Wereldraad van Kerken dr. Isabela Apawo Phiri, het land uitgezet, terwijl ze op weg was naar Palestina.


Foto: BDS South Africa
Volgens de New York Times hebben de Israëlische ministers van Openbare Veiligheid en Binnenlandse Zaken op 6 december 2016 Isabel Phiri, komend van Malawi, de toegang tot het land ontzegd vanwege haar langdurige band met de Boycot, Desinvestment and Sanctions beweging (BDS).

The Guardian schreef dat de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken, Aryeh Deri had besloten geen visum af te geven na overleg met de minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, die belast is met de bestrijding van BDS.

Volgens The Guardian zei Deri dat het verlenen van een inreisvisum voor activisten zoals Phiri zou neerkomen op het versterken van "onrechtmatige activiteiten" en dat hij zijn autoriteit gebruikt om "schade aan Israël" te voorkomen.
Gilad Erdan zei tegen de media dat "de plaats van de boycotters buiten de grenzen van het land is".

In een reactie zegt de Wereldraad van Kerken dat dit "een ongekende stap tegen de leiding van de Wereldraad van Kerken" is. De Wereldraad verklaarde dat hun Associate Secretary General  "werd aangehouden, verhoord en van Ben Gurion International Airport werd gedeporteerd".

De Wereldraad van Kerken heeft meer dan 348 lidkerken over de hele wereld, met meer dan een half miljard christenen in 110 landen, waar ook het grootste deel van de orthodoxe kerken toe behoren, alsmede onder andere anglicaanse, baptistische, lutherse, methodistische en gereformeerde kerken.

De Wereldraad van Kerken heeft gesuggereerd dat het oog op Phiri kan zijn gevallen omdat ze "Afrikaans" is en het enige Afrikaanse lid in de delegatie was die de toegang werd ontzegd. De Wereldraad van Kerken heeft zijn wettelijke vertegenwoordigers opdracht gegeven om onmiddellijk beroep aan te tekenen tegen de onrechtvaardige en discriminerende maatregelen tegen Phiri.

In mei 2012 zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat Afrikaanse migranten "het weefsel van de Israëlische samenleving, de nationale veiligheid en de nationale identiteit bedreigen". Een paar weken later beschreef de Israëlische minister van Cultuur Miri Regev Afrikaanse migranten als "een kanker in ons lichaam". In 2013 werd bekend dat Israël zonder toestemming verplichte anticonceptie-injecties toedient aan (Ethiopische) Afrikaanse vrouwen. In 2016 verklaarde Tahunia Rubel, een bekend Ethiopisch-Israëlisch model en actrice: "Israël is een van de meest racistische landen in de wereld."

Bronnen:

http://www.nytimes.com/aponline/2016/12/06/world/middleeast/ap-ml-israel-boycott.html?ref=world&_r=1

https://www.theguardian.com/world/2016/dec/06/isabel-phiri-israel-refuses-visa-theologian-bds-boycott?CMP=share_btn_tw

http://www.oikoumene.org/en/press-centre/news/wcc-israeli-treatment-of-wcc-leadership-unjust-and-discriminatory

http://www.bdssouthafrica.com/post/world-council-churches-leader-deported-israel-allegedly-bds/

Donaties

Draagt u het werk van de stichting Kairos Palestina een warm hart toe en wilt u ons ondersteunen?
Klik hier om te doneren.


iDeal


Algemeen Nut Beogende Instelling
Follow us on Twitter